Begin 2019 ben ik lid geworden van de fotoclub FoDo in Doesburg.

Om te beginnen heb ik mij ingeschreven in de de straatgroep.  Dit leek mij een onderwerp wat veel mogelijkheden bied om een uitdaging aan te gaan, zeker omdat ik tot nu toe vooral foto's probeerde te maken zonder mensen er op.

Het 2e jaar heb ik meegedaan aan de werkgroep "Natuur je eigen project" Eerst wilde ik foto's gaan samenstellen, maar door covid 19 ben ik mij gaan concentreren op het natuurgebied Zilvense heide in de Loener Mark.

Het 3e jaar een voortzetting van "Het eigen project" zonder specifiek natuur. ik wil vooral bezig gaan met bewerken van de foto's.

Op dit gedeelte van mijn site wil ik mijn gemaakte foto's laten zien en jullie meenemen op mijn ontwikkeling.

Ben je ook geïnteresseerd in de fotoclub FoDo kijk dan op de site van de club http://www.fodo.nl/

FoDo werkgroepen per jaar

Je eigen project 2021

Ook in 2021 ga ik bezig met een eigen project. Dit jaar wil ik mij vooral concentreren op het bewerken van de foto's, wat voor een sfeer geef je mee aan een foto?, hoe ver ga je in het bewerken van een foto?

De bedoeling is om van één foto verschillende bewerkingen te maken, die op zich allemaal mooi zijn, maar wel iets totaal anders uitstralen. Dit kan door te werken met kleur/zwart-wit, andere uitsnijding en wat er meer mogelijk is.

Het (leren) werken met lagen in fotoshop is een belangrijk doel, naast Lightroom en Photoshop werk ik met Luminar AI, NIK en een beetje On One

In Experimenten bos laat ik al iets zien waar ik naar toe wil.

1e opdracht maart: 

Je zien hier een 4 tal series foto's van de sneeuw op de Zilvense heide en ochtend en avond foto's van de Empe/Tondense veen. het begint met een nauwelijks bewerkte foto uit de camera gevolgd door "steeds" meer bewerkingen. Is het over de top? welke vind je het mooiste? Graag reactie.

Extra set:

Nog een keer naar de Empe/Tondense veen geweest, heel lastig te bepalen welke het mooiste is. Kunnen jullie helpen?

2e opdracht  (under construction)  Nog maar een keer om half zes op de fiets gestapt naar de Empe-Tondense veen  en wat foto's van het overvaren van een sloep van Friesland naar het Westland. bewerken, zwart wit maken. Spannend wat er opgestuurde gaat worden voor de 2e meeting.

In 2020 doe ik mee aan een wat andersoortige werkgroep, we moeten nl. zelf een project verzinnen. Hieronder een aantal zaken zoals we die van de coordinator Corlène van den Camp kregen.

Wat is JOUW PROJECT? Welk thema en/of techniek heb jij als doel?

- wie ben je waar wil je naar toe?

- hoe wil je jouw project eventueel: aanpakken? afbakenen?

- wat verwacht je van de groep? - wat mag de groep van jou verwachten?

Hierop heb ik het volgende geformuleerd:

Wie ben ik! Zo lang als ik mij kan herinneren fotografeer ik. Afgelopen jaar gestart bij FoDo met de groep straatfotografie. Ben behoorlijk goed in de technische kant van het fotograferen en het na bewerken. Vindt het moeilijk om de tijd te nemen om de foto’s een extra dimensie te geven.

Mijn project! Wil met een paar foto stappen inzoomen op een omgeving en op die manier een verhaal te vertellen. Van overzicht naar inzicht, van (makkelijk) herkenbare natuur naar (bijna) onzichtbaar macro gebied. De macro kant is voor mij een nauwelijks verkend gebied en ook een verhaal vertellen met foto’s is iets waarin ik mij verder wil bekwamen. Mede geïnspireerd door het boek “Grip op Creativiteit” wil ik op zoek gaan naar mijn eigenheid in de fotografie, wat voor een fotograaf wil ik zijn?

Ik hoop dat de groep mij kritisch beoordeeld en adviseert. Ik reken er op dat ik geholpen wordt als ik vragen heb. De groep mag er op rekenen dat ik hen help waar ik kan en dat ik duidelijk en op een positieve manier mijn ideeën over hun werk zal geven. Mijn stappen! Het project “van overzicht naar inzicht”, naast de foto’s die inzoomen in een gebied wil ik ook inzoomen op mijn diepere ik als fotograaf. Ik wil minstens één serie geproduceerd hebben die een herkenbaar verhaal verteld en ik ben blij als de gemaakte serie ook iets verteld over wie ik als fotograaf ben. Daarnaast wil ik mij bekwamen in de macro fotografie. Het uitzoeken en selecteren van foto’s vind ik niet echt lastig en bewerken van foto’s gaat mij behoorlijk goed af, maar behoorlijk kan altijd beter. Ik ben een denker en dan ga ik doen, denken duurt vaak lang maar als ik besluit te doen gaat dat snel


EigenProject 0  alvast rondkijken naar mooi plekken

EigenProject test 1en 2   voorbeelden wat het kan worden. de drie foto's samengevoegd tot één afbeelding (een mogelijke manier voor de opdracht)

Na de eerste meeting van de fotogroep wordt het duidelijker wat iedereen wil en gaat doen. 

EigenProject 3 weer een stapje verder, met het bewerken merkte ik dat ik tijdens het nemen van de foto's al duidelijker in beeld moet hebben waar ik naar toe wil, we leren bij.

EigenProject 4  Ik ben naar natuurgebied Zilven bij Loenen geweest. Hierbij een 5 tal foto's, moet er maar een paar keer naar kijken voor ik beslis welke moeten blijven. Het zoeken naar inzoomen is nog lastig, zeker omdat er nog weinig insecten zijn.

EigenProject 5 De Loenermark was deze keer het jachtterrein, ik ben begonnen met focus stacking, erg leuk te doen en te zien hoe makkelijk dit gaat in PS. Ook bij de laatste foto van de harskegel die bovenin de bomen-stapel zichtbaar is ben ik bezig geweest met focus stacking. de samengestelde foto is niet super, maar ik weet ook niet of ik die richting verder op wil.

Eigen Project 6 Deze keer op de Zilvense heide in de vroege ochtend wezen fotograferen, een klein beetje heiig en een mooie zonop

 EigenProject 7  bos Loenen viel me tegen wat er uit kwam.

EigenProject 8 "Het Stronken paadje"Eerbeek . Hier ben ik weer bezig geweest met samenvoegen van voorgrond en achtergrond. na een stevige regenbui kwam al snel de zon een beetje door, waardoor er een heel lichte bladermassa ontstond

Eigen Project opstuur    Ik merk dat het samenvoegen van foto's voor mij niet werkt, vandaar dat ik voor de groepsbeoordeling 5 foto's met verschillende lichtsoorten en een groot scherpte bereik door stacking heb opgestuurd, ik ben benieuwd

Eigen Project 9 Een avond met Corléne naar de Zilvense heide geweest. De eerste valt qua kleurtoon er een beetje buiten verder een doorkijkje en wat overzichten. Nr 6 en 7 zijn op één plek gemaakt met een duidelijk ander standpunt. De laatste is een macro opname van een paar cm hoog plantje.

Het kleine Loo even iets anders tussendoor

Eigen Project 10 weer een keer om 5 uur opgestaan in de hoop op wat mistige omstandigheden, helaas dat viel tegen, nog wel een redelijk mooie lucht.

Eigen Project 11 Nu het wat korter licht is kan je mooi de bloeiende heide in beeld brengen

Eigen Project 12 Samen met een fotoclub collega Corléne naar de Zijpenberg geweest met een nachtelijke sterren/wolgen hemel en wat sfeer opnames met mist.

EigenProject 13 Wow wat een mooie ochtend op de Zilvense heide

Ja dan is het paddenstoelen seizoen weer aangebroken, mooi gelegenheid om met focus stacing bezig te gaan. 

Hoewel er door de Covid 19 veel zaken anders gingen heb ik toch een goed gevoel over dit FoDo jaar, weer meer tijd besteed aan de fotografie, meer geleerd en weer een stuk ontwikkeling meegemaakt.

opdrachten straatgroep 1 2019


Ja en dan is het project ten einde en moet er een eindpresentatie komen van 5 foto's (finale) 

Straatfotografie was niet mijn ding, ik ben aardig buiten mijn comfort zone getreden, maar wel veel geleerd en het was ook leuk te zien wat de andere groepsleden geproduceerd hebben. Ik neem nu zelf ook vaker foto's met toevallig passerende mensen er op. 

Al met al was het een goed eerste fotoclub jaar, nu op naar "Natuur je eigen project"


Andere opdrachten

Bij de laatste clubavond werd er voor de avond van 8 april gevraagd een story in te leveren die dan besproken kan worden. Hiervoor heb ik een verhaal over een Safari naar  Lake Baringo, Rift Valley in Kenia, in geleverd.

Samen met een collega trainer even een dagje er tussenuit tijdens een trainingsstage in Iten. Het was een regenachtige dag, vandaar de titel die door het nijlpaard werd verwoord. Het was trouwens wel beangstigend om in zo'n klein bootje tussen de nijlpaarden te varen.